Partnerji v projektu PUSEMOR

Vodilni partner na Gorenjskem

Krajevne skupnosti:

Kaj je PUSEMOR?

Je mednarodni projekt  z naslovom Public Services in sparsely populated Mountainous Regions oz. slovensko »Javne storitve v redko poseljenih gorskih območjih, Nove potrebe in inovativne strategije«, v katerega se je leta 2005 skupaj z 11 partnerji iz alpskih držav  vključila razvojna agencija BSC Kranj.

Cilj projekta je bil razvoj trajnostnih strategij in inovativnih rešitev za izboljšanje javnih storitev v redko poseljenih gorskih območjih tako, da bodo tudi ta območja privlačna za razvoj gospodarstva in bivanje.

Poleg analitičnih in strateških aktivnosti je projekt vseboval tudi realizacijo konkretnih pilotnih projektov, namenjenih izboljšanju javnih storitev v odmaknjenih predelih.

S strokovno, organizacijsko in tudi finančno podporo, ki jo je BSC Kranj nudil lokalnim skupnostim, je bilo realiziranih pet pilotnih projektov na območju Gorenjske, in sicer:

 1. Vzpostavitev E – centra in družabnega središča v vasi Podblica
  S sodelovanjem lokalne skupnosti in šole se je v osnovni šoli opremil eden izmed šolskih prostorov z računalniško opremo, širokopasovno internetno povezavo ter ostalo potrebno opremo. Obogateno lokalno družabno življenje in omogočen dostop do e-storitev ter nove dejavnosti prispevajo tudi k ohranjanju podružnične šole.
 2. Vzpostavitev E - središča, dostop do javnih storitev preko interneta v KS Lučine
  Podobno kot v zgoraj opisanem pilotnem projektu, je bila v centru vasi, v kulturni dvorani, vzpostavljena e-točka. Poleg organizacije tečajev o uporabi računalnika in interneta bodo na novo opremljeni prostori nudili tudi možnosti za razvoj novih aktivnosti v vasi (druženje, izobraževanje).
 3. Vzpostavitev družabnega središča vasi v povezavi s turističnim centrom in muzejem s predstavitvijo predelave lanu v Davči
  V okviru projekta je bil pripravljen program za razvoj muzeja predelave lanu ter kupljena računalniška in ostala oprema namenjena vsem vaščanom in obiskovalcem muzeja (za različne multimedijske predstavitve, predavanja, izobraževanja…).
 4. Postavitev tematskega otroškega igrišča v vasi Sorica
  S ciljem izboljšanja kakovosti življenja v podeželskem območju in nadgradnje obstoječih kulturnih in izobraževalnih programov ter izboljšanja turistične ponudbe, je bilo opremljeno otroško igrišče z igrali, ki poudarjajo slikarsko tematiko ter tradicionalni izgled vasi. Igrišče je namenjeno lokalnim otrokom, organiziranim šolskim skupinam, ki dnevno obiskujejo Groharjevo hišo, in družinam z otroki ter turistom. Z izvedbo projekta je obogatena tudi turistična ponudba vasi.
 5. Oživitev doline Kokre s turizmom: Pohodniška pot Možjanca - Kokra - Jezersko
  S ciljem spodbujanja lokalnih kmetij k razvoju turistične ali dopolnilne ponudbe in izboljšanja njihovega ekonomskega položaja je bila v okviru projekta narejena študija in akcijski načrt za turistično aktiviranje nekdanje tovorne poti, ki poteka ob visokogorskih kmetijah in je namenjena kolesarjem, pohodnikom, konjeništvu. Pripravljena je bila tudi panoramska tabla z informacijami o turistični ponudbi, kmetijah, kulturni in naravni dediščini, kolesarskih in peš poteh.

Z veseljem vam predstavljamo še enega izmed rezultatov projekta – vzpostavitev spletnih strani za vseh pet krajevnih skupnosti: Podblica, Lučine, Davča, Sorica in Kokra. (linki na strani)

Vsi sodelujoči v projektu PUSEMOR iskreno upamo, da smo z realizacijo projektov doprinesli k izboljšanju javnih storitev v redko poseljenih območjih krajevnih skupnosti Podblica, Lučine, Davča, Sorica in Kokra.

Projekt, ki se septembra 2007 zaključuje, je prejel sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj preko programa pobude Skupnosti Interreg IIIB Območje Alp, sofinanciranje pa so zagotovili tudi Ministrstvo za okolje in prostor ter Občine Preddvor, Železniki, Gorenja vas – Poljane in Mestna občina Kranj.

Več o projektu

 

Iskanje

01.07.2018

34. tradicionalna etnološka prireditev »Dan teric« VABILO DAN TERIC 2018

23.6.2018

V petek 29.6 in soboto 30.6.2018 bo na območju občine Železniki potekal 5. Rally Železniki. V okviru tega bosta v soboto v Davči potekali dve hitrostni preizkušnji HP - 3 Davča I 8:44 in HP - 5 Davča II 11:23. Cesta Davča-Vrhovc-Tuškov grič-Jemc bo uradno zaprta med 7:30 do 13:30. Hvala za razumevanje in vse obiskovalce lepo vabimo v Davčo, da si ogledajo hitrostni preizkušnji. Več o samem dogodku na spletni strani -> http://rally.omikronplus.si

 

 

Terčeljev dan 2009