TURISTIČNO DRUŠTVO DAVČA

Začetek bolj organiziranega delovanja na področju turizma v Davči predstavlja leto 1969, ko so krajani Davče ustanovili Turistično društvo Davča. Takratni člani so bili aktivni na številnih področjih, med njimi tudi na področju ohranjanja kulturnega izročila. V Davči so tja do konca 60-tih let prejšnjega stoletja na vsaki večji kmetiji sejali lan, ga trli, predli na kolovratu in tkali platno. Vendar pa je s prodorom umetnih vlaken na tržišče ta dejavnost na podeželju pričela izumirati. Z namenom ohranjanja opravil in običajev, povezanih s predelavo lanu, je takratno turistično društvo pričelo s prireditvijo Dan teric, ki so jo uspešno organizirali kar deset let zapored. Po nekajletni prekinitvi delovanja društva, smo ga krajani leta 1999 ponovno ustanovili in s tem tudi oživili že prej omenjeno prireditev.
V društvo je vključenih  okrog 30 članov, čeprav je potrebno poudariti, da pri organiziranju večjih akcij in prireditev sodeluje cela vas. Delo je izključno prostovoljno; lahko bi rekli, da temelji na dobri volji Davčarjev, medtem ko nas finančno podpira Občina Železniki.

Člani Turističnega društva vsako leto s prizadevnostjo članov in domačinov izpeljemo več različnih aktivnosti: s predstavitvami po različnih prireditvah in krajih po Sloveniji promoviramo svojo dejavnost; v domačem kraju organiziramo različne delavnice za otroke in mladino in tako skrbimo, da bogata kulturna dediščina ne bi šla v pozabo, obenem pa skrbimo tudi za izobraževanje članov društva.

Kot že omenjeno, vsako leto pripravimo kulturno-etnografsko prireditev Dan teric, in sicer tretji vikend v mesecu avgustu. Na prireditvi s pomočjo naravnega ambienta zagotavljamo nepozabno potovanje v preteklost - v čas življenja naših prednikov. Vaščani in vaščanke na starih orodjih prikažejo celoten proces predelave lanu od bilke do platna. Pri tem so oblečeni v stara oblačila; obiskovalce pa seznanijo tudi z zanimivimi običaji in navadami.
Galerija


Tretji vikend v septembru se krajani skupaj z obiskovalci podamo na pešpot po Zgornji Davči in prehodimo celotno krožno pot, ki sprva vodi po markirani poti za Porezen in nato zavije do Davških slapov, ki jih je hudourniška Davščica izoblikovala na poti izpod Porezna. Sledi vzpon in nato spet spust ter nadaljevanje poti po grebenu, mimo Smučarskega centra Cerkno do Okrepčevalnice Čumar. Pot vodi naprej proti Osojni Davči do glavne ceste in mimo cerkve - katere notranjost je tudi na ogled, nazaj do gostilne pri Jemcu. Ob začetku poti  in med njo je poskrbljeno tudi za okrepčila pohodnikom, po vrnitvi k Jemcu pa je obiskovalcem na voljo tudi kosilo.
Galerija

 V letošnjem letu smo v Davči odprli tudi etnografski muzej, posvečen predelavi lanu, ki smo ga uredili s pomočjo evropskega denarja. Občina Železniki je namreč ena od štirih gorenjskih občin, ki so sodelovale v mednarodnem projektu PUSEMOR Javne storitve v redko poseljenih gorskih območjih. Razstava je popestrena še s fotografijami davških družin nekoč in danes ter z utrinki iz zgodovine Davče.
Turistično društvo Davča v muzeju organizira tudi delavnice za osnovnošolske otroke, saj tako bogata kulturna dediščina s področja platnarstva ne bo zašla v pozabo, ampak se bo še naprej prenašala iz roda v rod.
Galerija

Iskanje

01.07.2018

34. tradicionalna etnološka prireditev »Dan teric« VABILO DAN TERIC 2018

23.6.2018

V petek 29.6 in soboto 30.6.2018 bo na območju občine Železniki potekal 5. Rally Železniki. V okviru tega bosta v soboto v Davči potekali dve hitrostni preizkušnji HP - 3 Davča I 8:44 in HP - 5 Davča II 11:23. Cesta Davča-Vrhovc-Tuškov grič-Jemc bo uradno zaprta med 7:30 do 13:30. Hvala za razumevanje in vse obiskovalce lepo vabimo v Davčo, da si ogledajo hitrostni preizkušnji. Več o samem dogodku na spletni strani -> http://rally.omikronplus.si

 

 

Terčeljev dan 2009